Starten met een plantenruilkast - Tips en trucs

Stekjesroute is een verzamelplatform voor individuele plantenruilkasten in Nederland en België. Houd jij ook van planten en wil je deze passie delen met anderen door een plantenruilkast te beginnen, maar weet je nog niet goed hoe je dat het beste kan doen? Lees dan verder.

Aanmelden

Je kunt je plantenruilkast aanmelden via de knop ‘Registreren’ op de website. Zorg ervoor dat je alle informatie goed invult, zodat alles zo compleet mogelijk is. Wees niet bang: wij gebruiken alleen de gegevens die nodig zijn voor de kaart en voor deze website. Overige gegevens zijn alleen zichtbaar voor beheer. Je wachtwoord is afgeschermd en is niet zichtbaar voor beheer.

Nadat je jezelf en je plantenruilkast hebt geregistreerd, kun je inloggen en heb je toegang tot het besloten gedeelte dat alleen voor kasthouders is. Hier vind je verschillende bestanden die je op weg kunnen helpen bij het runnen van je eigen plantenruilkast. Zo kun je bijvoorbeeld uit verschillende kant-en-klare spelregels kiezen welke het beste bij jou passen, kun je de standaardetiketten gebruiken en meer.

Als kasthouder aangesloten bij Stekjesroute, vragen we je om het logo en de QR-code van Stekjesroute uit te printen en bij je plantenruilkast te hangen. Zo zorgen we samen met alle plantenruilkasten voor meer bekendheid voor Stekjesroute en daarmee ook voor de individuele plantenruilkasten.

Verantwoordelijkheid

Iedere plantenruilkasthouder is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen ruilkast. Dat betekent dat je natuurlijk zelf mag weten hoe je invulling geeft aan het concept van een plantenruilkast. Denk hierbij aan het zorgen voor planten en stekjes en alles wat daarbij komt kijken zoals het zorgen voor ruilaanbod, onderhoud, promotie van je plantenruilkast enz.

Daarnaast ben je er zelf verantwoordelijk voor om door te geven wanneer je plantenruilkast tijdelijk dicht is of wanneer er andere gegevens wijzigen. Dit kun je makkelijk doen door in te loggen en je gegevens aan te passen.

Spelregels en andere downloads

Je mag gebruik maken van de kant-en-klare spelregels die Stekjesroute aanbiedt. Deze zijn te vinden bij de bestanden in het besloten gedeelte voor kasthouders als je ingelogd bent.

Er zijn verschillende versies van de spelregels: twee met vrijwillige donatie (brievenbus of donatiepot) en één zonder donatie. Het is aan de plantenruilkasthouder zelf om te kijken welk concept het beste bij zijn/haar ruilkast past.

Bij de bestanden vind je hier ook het logo van Stekjesroute en de QR-code. Ook kun je gebruik maken van de door Stekjesroute ontworpen etiketjes en ‘Ruil mij’ tekstballonnetjes. Hang de spelregels samen met het logo en QR-code van Stekjesroute op een goed zichtbare plek bij je kast, zodat ruilers kunnen zien wat de bedoeling is.

Verkoop

Verkoop past niet in het concept van Stekjesroute. We willen een laagdrempelig plantenruilconcept neerzetten dat voor iedereen toegankelijk is, ongeacht de inhoud van iemands portemonnee. Door te ruilen kunnen mensen meer groen in huis of tuin halen. Daarnaast willen we ook niet concurreren met plantenwinkels e.d. Een vrijwillige donatie vragen is toegestaan wanneer mensen niets te ruilen hebben, maar het is niet de bedoeling om vaste bedragen of richtprijzen hanteren.

Als je je als kasthouder aanmeldt, ga je ermee akkoord dat je niet aan verkoop doet. Wij vragen je dan dus ook om deze ene strikte regel te respecteren en na te leven.

Starten

Wil je graag van start gaan, maar zou graag nog wat tips willen zoals: welke kast is geschikt, hoe kom ik aan plantjes, hoe kom ik aan ruilers etc? Hieronder volgt een aantal tips waarmee je makkelijk met je plantenruilkast kunt gaan starten.

De kast

Welke kast voor jou het beste is, is afhankelijk van meerdere factoren.

Ten eerste is het handig om de plaats te bepalen waar je de kast wilt neerzetten of ophangen. De plaats bepaalt de grootte van de kast. Heb je veel ruimte? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een grotere kast dan wanneer je in een ruitjeshuis woont en meteen een stoep bij je voordeur hebt.

Daarnaast is het ook slim om te kijken naar waar de zon staat. Zou deze heel de dag op de kast schijnen, dan is het handig om te denken aan een kast met een deur of een afdak zodat de planten beschermd worden tegen de felle zon in de zomer.

Let er ook op dat je kast geschikt is om buiten te staan en goed tegen weersomstandigheden kan. Een kast van onbehandeld hout is niet geschikt omdat dit snel gaat rotten. Zorg er ook voor dat je de kast verzwaart als het bij jou bijvoorbeeld flink waait. Een kast die volledig van plastic is, wordt vaak veel te warm voor je plantjes. Heb je een kast met deurtjes, dan kun je meestal je plantjes iets langer buiten laten omdat het minder koud is dan een open kast.

Zet de kast op een zichtbare plaats en voorzie je kast van de spelregels en logo /QR-code van Stekjesroute.

De plantjes

Je kunt voorbereidingen treffen door stekjes te nemen van je eigen planten en deze in je kast te zetten. Daarnaast kan je ook planten en stekjes van vrienden, familie, buren en bekenden vragen/gedoneerd krijgen. Op die manier kun je je kast vullen als je start. Ook kun je planten kopen om deze te stekken of te scheuren zodat je een start kunt maken. Je zou al kunnen starten met bijvoorbeeld drie plantjes. De hoeveelheid kan vanzelf groeien door donaties van ruilers.

Plantjes die makkelijk stekken/wortelen zijn bijvoorbeeld: tradescantia’s, siernetels, graslelies, bladbegonia’s en vetplanten. Je kunt op internet opzoeken welke planten makkelijk te vermeerderen zijn.

Voorzie alle plantjes in je kast van een etiketje met de naam van de plant. Op die manier kunnen ruilers op internet opzoeken wat de verzorging van het plantje is. Je kunt ook een ‘Ruil mij’-tekstballonnetje in de aarde steken zodat het voor ruilers nog duidelijker is wat de bedoeling is.

Controleer de geruilde plantjes goed op ongedierte, want het zou zonde zijn als een besmette stek andere plantjes in je kast aansteekt. Sommige plantjes overleven het niet als ze van binnen komen en slecht geworteld zijn en daarna buiten in een kast worden gezet. Dus check altijd even of geruilde plantjes goed geworteld zijn.

Zorg er ook voor dat je de plantjes die even wat meer zorg nodig hebben, apart neemt en op probeert te knappen. Soms is het de moeite, maar niet altijd. Verdorde plantjes gaan helaas niks meer doen en kunnen het beste weggegooid worden.

Het is dus handig dat je dagelijks even een kijkje neemt in je kast om ervoor te zorgen dat alles er nog mooi en verzorgd bij staat.

De ruilers

Je kast is neergezet, gevuld met plantjes en de ruilers kunnen komen. Als je je kast hebt aangemeld bij Stekjesroute dan komt hij op de kaart te staan. Deze kaart is voor iedereen toegankelijk en op die manier kunnen ruilers zien waar de plantenruilkasten zich bevinden.

Het is zinvol, zeker bij de start, om zelf reclame te maken. Dit kun je doen door een berichtje te plaatsen in de lokale krant, buurtapp, supermarkt of in lokale facebookgroepen etc. Veel kasthouders hebben een eigen facebook- of Instagram-pagina voor hun kast aangemaakt waar ze regelmatig updates en berichtjes op de tijdlijn plaatsen.

Ook kun je aan het begin van ieder nieuw seizoen meedoen aan de open dagen van Stekjesroute. Meer informatie over deze open dagen vind je op deze website.

Het kan zijn dat je wat geduld moet hebben bij de start, maar we zien vaak dat als je al een aantal ruilers hebt gehad dat mond op mond reclame ook erg goed werkt. Het is dus handig om af te toe een praatje te maken met ruilers die langskomen.

Hoe vervelend het ook is, het kan voorkomen dat ruilers zich niet aan de spelregels houden, ondanks dat je ze heel duidelijk hebt opgehangen. Hier is niet altijd iets aan te doen, maar het is handig dat je hiervan op de hoogte bent. Laat het je plezier vooral niet bederven: er zijn meer dan genoeg fijne ruilers die met plezier komen ruilen en zich netjes aan de spelregels houden.

Extra's

In de zomermaanden kan het erg warm zijn en kunnen plantjes snel verdrogen. Sommige kasthouders zetten dan een volle gieter bij de kast, zodat bezoekers water kunnen geven als ze zien dat een plantje het moeilijk heeft door de warmte en droogte.

Sommige kasthouders leggen een gastenboekje neer zodat ruilers er een berichtje in kunnen schrijven. Je kunt bij je kast ook verwijzen naar jouw persoonlijke gastenboek op deze site. Het is erg leuk om reacties van je bezoekers te kunnen lezen.

Niet alle ruilers hebben plantjes bij zich die voorzien zijn van een naam en hier zou je op in kunnen spelen door een aantal etiketjes klaar te leggen bij je kast. Zo kunnen ruilers ter plekke de plantjes nog labelen.

Om meer aanloop en bekendheid te krijgen, is het ook handig om regelmatig een berichtje te plaatsen op de facebookgroep van Stekjesroute.